Greek English French German Italian Spanish
Get Adobe Flash player

ΤΟΞΟΠΛΑΣΜΩΣΗ ΓΑΤΑΣ - ΜΟΛΥΝΣΗ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ- ΠΡΟΛΗΨΗ

ΤΟΞΟΠΛΑΣΜΩΣΗ:

ΕΙΝΑΙ Η ΓΑΤΑ ΜΑΣ «ΔΗΜΟΣΙΟΣ Ή ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ» ?

Η τοξοπλάσμωση είναι νόσημα που οφείλεται στο πρωτόζωο κοκκίδιο Toxoplasma gondii και μολύνει πάνω από 200 είδη θηλαστικών (γάτα, σκύλος, μικρά και μεγάλα μηρυκαστικά, χοίρος, τρωκτικά κατοικίδια και άγρια, καθώς και πτηνά).

Πώς μολύνεται ο άνθρωπος? Ο άνθρωπος και τα διάφορα είδη θηλαστικών και πτηνών, που είναι οι ενδιάμεσοι ξενιστές του παράσιτου αυτού, μολύνονται όταν καταπιούν:

Α) ώριμες ωοκύστεις του τοξοπλάσματος από το έδαφος με την τροφή, όπως ωμά λαχανικά, φρούτα κ.ά.

Β) τοξοπλασμικές κύστεις με την κατανάλωση ωμού ή μισοψημένου κρέατος μολυσμένου χοίρου, μηρυκαστικών και πτηνών, και με τη δοκιμή ωμού μίγματος κιμά κατά την προετοιμασία του, και τέλος

Γ) ενδομητρικά κατά την εγκυμοσύνη, όταν η μητέρα βρίσκεται στην οξεία φάση της τοξοπλάσμωσης.

Περισσότερα...

ΔΙΡΟΦΙΛΛΑΡΙΩΣΗ ΣΚΥΛΟΥ (ΣΚΟΥΛΗΚΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ)

Από
Κυριακίδου Μαρία
Κτηνίατρος Θεσσαλονίκη 
                                                                          
  • Η διροφιλλαρίωση είναι η ασθένεια των σκύλων, που οφείλεται στα ενήλικα σκουλήκια του είδους Dirofilaria   immitis, μεγέθους έως 6 cm, που ζουν στις πνευμονικές αρτηρίες και την καρδιά.
  • Μεταδίδεται με τα τσιμπήματα των κουνουπιών.

     Αυτά ρουφούν αίμα από μολυσμένα ζώα, το οποίο περιέχει μικροφιλάριες (προνυμφικές μορφές 1ου σταδίου), που γεννιούνται από τα ενήλικα σκουλήκια.

     Στη συνέχεια, με το τσίμπημα του επόμενου ζώου, οι μικροφιλάριες μεταδίδονται στο αίμα των υγιών σκύλων και ξεκινούν την ανάπτυξή τους και κατά συνέπεια το νόσημα.

Περισσότερα...

ΕΡΛΙΧΙΩΣΗ & ΑΡΡΩΣΤΙΕΣ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΕΣ ΣΤΟΥΣ ΣΚΥΛΟΥΣ ΑΠΟ ΤΣΙΜΠΟΥΡΙΑ

 Από
Κυριακίδου Μαρία
Κτηνίατρος Θεσσαλονίκη

ΕΡΛΙΧΙΩΣΗ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΣΚΥΛΟΥΣ  ΠΟΥ ΜΕΤΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΤΣΙΜΠΟΥΡΙΑ:                   

            Τα τσιμπούρια είναι εξωπαράσιτα που  βρίσκονται στο δέρμα των ζώων (και των σκύλων) και του ανθρώπου και τρέφονται με αίμα. Εμφανίζονται κυρίως κατά τους ζεστούς ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες, αν και τα τελευταία χρόνια, λόγω της αλλαγής του κλίματος προς θερμότερο και υγρότερο, συναντώνται όλο σχεδόν το χρόνο.

          Βρίσκονται στο έδαφος και κυρίως στα χόρτα, όπου και περιμένουν το επόμενο θύμα τους. Με ειδικούς αισθητήρες θερμότητας και δονήσεων, αντιλαμβάνονται το ζώο που έρχεται, ανεβαίνουν επάνω του, βάζουν την προβοσκίδα τους μέσα στο δέρμα τους και ρουφούν αίμα (απαραίτητο για να γεννήσουν αυγά). Στη συνέχεια, αφού χορτάσουν, βγάζουν την προβοσκίδα τους από το δέρμα και πέφτουν, αναζητώντας επόμενο θύμα. Εάν ο αριθμός των τσιμπουριών είναι μεγάλος, η αναιμία του ζώου οφείλεται στην ποσότητα του αίματος που κατανάλωσαν αυτά από την απομύζηση. Επίσης, εκκρίνουν ουσίες, που προκαλούν παράλυση του ζώου (κροτωνική παράλυση).

        Οι συνέπειες όμως, δεν σταματούν εκεί. Αρκεί και μόνο ένα μολυσμένο τσιμπούρι για να μεταδώσει με το τσίμπημά του αιμοπαράσιτα και επομένως νοσήματα του αίματος. Τα νοσήματα αυτά, ανάλογα με το αιμοπαράσιτο που τα προκαλεί, είναι η ερλιχίωση, η μπαμπεζίωση (πιροπλάσμωση) και η κυκλική θρομβοκυτταροπενία (είδος ερλιχίωσης από Anaplasma platys).

Περισσότερα...

ΛΕΪΣΜΑΝΙΩΣΗ (ΚΑΛΑ-ΑΖΑΡ) ΑΣΘΕΝΕΙΑ (ΚΥΡΙΩΣ) ΤΩΝ ΣΚΥΛΩΝ

Από Κυριακίδου Μαρία
Κτηνίατρος Θεσσαλονίκη

 ΛΕΙΣΜΑΝΙΩΣΗ  (λεισμανίαση λανθασμένα)  (ΚΑΛΑ-ΑΖΑΡ ή ΚΑΛΑΖΑΡ λανθασμένα)

 

  • Είναι η ασθένεια κυρίως των σκύλων που οφείλεται στο αιμοπρωτόζωο Leishmania infantum και μεταδίδεται από τις σκνίπες, του είδους των φλεβοτόμων (μικρά, τριχωτά, αθόρυβα, καφεκίτρινα έντομα). Οι θηλυκές σκνίπες τρέφονται με αίμα που αναρροφούν με το τσίμπημά τους και με τον τρόπο αυτό, μεταφέρουν τα αιμοπαράσιτα από μολυσμένο ζώο σε υγιές. Ζουν και αναπαράγονται σε μέρη με αποσυντιθέμενα υλικά, δραστηριοποιούνται από το ηλιοβασίλεμα και μέχρι την αυγή, δεν είναι καλοί "πιλότοι" σε δυνατό αέρα και σε μεγάλα ύψη.

Περισσότερα...

Υποκατηγορίες

vetdoc.gr find map

Μαρία Κυριακίδου - Κτηνίατρος

Τερψιθέας 13 & Καπετάν Ντόγρα Πυλαία Θεσσαλονίκη

Τηλ.2310-934743, 6944-224233 :: email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

 

Έξοδα αποστολής

 

Κόστος αποστολής για δέματα έως 2Kg

€2,6 (με το ΦΠΑ)

Άνω των 2Kg

€0,86/Kg επιπλέον (με το ΦΠΑ)

Για μεγάλες συσκευασίες, κατόπιν συνεννόησης