Επιστήμονες αποκωδικοποιούν τις εκφράσεις του προσώπου στους σκύλους

Επιστημονικά νέα

Από diagnovet.gr

Είναι παγκοσμίως γνωστό ότι ο σκύλος θεωρείται και ο «καλύτερος φίλος του ανθρώπου», αλλά φαίνεται ότι μόλις τα τελευταία χρόνια αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε τα αγαπημένα μας κατοικίδια.
Μια νέα έρευνα από Ιάπωνες επιστήμονες – ειδικούς στη συμπεριφορά των ζώων άρχισε να  μελετά τα
συναισθήματα των σκύλων μέσα από συγκεκριμένες κινήσεις του προσώπου όπως κινήσεις των φρυδιών και των αυτιών
.
Για την πειραματική μελέτη χρησιμοποιήθηκαν κάμερες υψηλής ταχύτητας που κατέγραφαν το πρόσωπο των σκύλων μετά από επαφή με τους ιδιοκτήτες.

Για να το επιτύχουν αυτό, οι  ερευνητές τοποθέτησαν 12 σκυλιά σε ένα δωμάτιο με ειδικά χωρίσματα-κουρτίνες τα οποία άνοιγαν για λίγο προκειμένου ο σκύλος να έχει οπτική επαφή με την άλλη πλευρά. Παράλληλα, χρωματιστά αυτοκόλλητα είχαν τοποθετηθεί  στα πρόσωπα των σκύλων (προκειμένου να γίνει καλύτερη απεικόνιση της κίνησης) ενώ η όλη διαδικασία γινόταν με παράλληλη καταγραφή από κάμερες υψηλής ταχύτητας. Απέναντι από την κουρτίνα μπορεί να υπήρχε ο ιδιοκτήτης, ένα παιχνίδι ή άλλο αντικείμενο ακόμη και κάποιο άτομο άγνωστο προς το ζώο.

Οι πρώτες παρατηρήσεις ήταν ότι όλα τα σκυλιά μετακινούσαν τα φρύδια προς τα επάνω (και ελαφρώς αριστερά) περίπου μισό δευτερόλεπτο μετά από την εμφάνιση του ιδιοκτήτη ενώ όταν ερχόταν σε οπτική επαφή με κάποιον ξένο υπήρχε μια ελαφρά κίνηση των αυτιών προς τα πίσω. Επίσης όταν αντίκριζαν ένα αντικείμενο που δεν τους άρεσε ιδιαίτερα τότε υπήρχε ένα μικρό σήκωμα του δεξιού αυτιού.  Η μετακίνηση των φρυδιών ή των αυτιών προς κάποιο συγκεκριμένη κατεύθυνση πιθανώς να αποτελεί αντανάκλαση της δραστηριότητας συγκεκριμένης περιοχής του εγκεφάλου.

Επίσης οι ερευνητές παρατήρησαν και κάτι οξύμωρο. Οι σκύλοι μετά από οπτική επαφή με τους ιδιοκτήτες ανέπτυξαν μια μικτή συμπεριφορά μιας και κάποιοι έδειξαν να χαίρονται ιδιαίτερα ενώ άλλοι έδειξαν να είναι θλιμμένοι. Οι ειδικοί ανέφεραν πως και οι δύο συμπεριφορές είναι φυσιολογικές και η θλίψη ενδεχομένως να συνδέεται με το γεγονός ότι ο σκύλος παρόλο που είχε οπτική επαφή με τον ιδιοκτήτη δεν πήρε κάποιο χάδι ή κάποια επιβράβευση από αυτόν.

Τα πρώτα πειραματικά αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό  Behavioural Processes  με τίτλο της εργασίας Dogs show left facial lateralization upon reunion with their owners ενώ η έρευνα αναμένεται να συνεχιστεί και στο μέλλον.

Σχετικά Άρθρα

ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΥΛΟΣ…ΜΙΚΡΟ ΠΑΙΔΙ; ΔΕΣΜΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΜΕ ΣΚΥΛΟ

Ως γνωστόν οι άνθρωποι έχουν μια έμφυτη τάση να δημιουργούν στενές σχέσεις με άλλους ανθρώπους.  Αυτή η φυσική συμπεριφορά βέβαια, δεν περιορίζεται μόνο στους ανθρώπους μιας και πολλά κατοικίδια ζώα παρουσιάζουν ανάλογη τάση. Επιστήμονες από την Κτηνιατρική Σχολή...

Διαβάστε Περισσότερα

ΣΚΥΛΟΣ – ΓΑΤΑ: ΟΙ 10 ΣΥΧΝΟΤΕΡΟΙ ΛΟΓΟΙ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΣΤΟΝ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

Μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες ασφάλισης κατοικίδιων ζώων (Veterinary Pet Insurance Co.) στις ΗΠΑ, έδωσε στη δημοσιότητα τους 10 πιο συχνούς λόγους επίσκεψης των ιδιοκτητών σκύλου και της γάτας στον Κτηνίατρο για το έτος 2012. Τα στοιχεία συλλέχθηκαν μέσα από...

Διαβάστε Περισσότερα

ΛΕΙΣΜΑΝΙΩΣΗ – ΕΜΒΟΛΙΟ ΣΚΥΛΟΥ

Λεισμανιωση - εμβολιο σκυλου Υπάρχει πλέον για την λεισμανιωση εμβόλιο σκυλου CANILEISH  της Γαλλικής εταιρείας VIRBAC. 2013 - 2 χρόνια μετά την κυκλοφορία (Έπειτα από 20 χρόνια έρευνας πρωτοκυκλοφόρησε το 2011). Όπως ενημέρωσε η εταιρία, έχουν γίνει τουλάχιστον...

Διαβάστε Περισσότερα