Σκύλοι ανιχνεύουν έγκαιρα τον καρκίνο των ωοθηκών στις γυναίκες

Νέα του χώρου μας

Στην υπηρεσία της ανθρώπινης ιατρικής τίθεται για ακόμη μια φορά ο σκύλος μιας και η όσφρηση του τείνει να αποδειχθεί σημαντικό εργαλείο στη πρόληψη διάφορων νοσημάτων του ανθρώπου.

Αυτή τη φορά η  Κτηνιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του ίδιου Πανεπιστημίου αλλά και τη βοήθεια άλλων επιστημόνων διεξήγαγαν ένα πείραμα στο οποίο χρησιμοποιήθηκε η οξεία όσφρηση των σκύλων προκειμένου να ανιχνευτεί  πρώιμο στάδιο  καρκίνου των ωοθηκών σε ένα μεγάλο αριθμό γυναικών.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες τα καρκινικά κύτταρα των ωοθηκών (σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης) παράγουν μια σειρά πτητικών οργανικών ενώσεων οι οποίες αναδύουν μια συγκεκριμένη οσμή. Ο άνθρωπος δεν μπορεί να αισθανθεί τις οσμές αυτές παρόλα αυτά  εν αντιθέσει με το σκύλο που μπορεί να τις οσφρηστεί με σχετική ευκολία ακόμη και σε πολύ μικρές ποσότητες.

Στη συνέχεια ιστοί αλλά και αίμα των  ασθενών που ανιχνεύθηκαν από το σκύλο υποβάλλονται σε μια ακόμη εξέταση με χρήση νανοτεχνολογίας  και εξελιγμένης χημείας προκειμένου να γίνει η ταυτοποίηση.

Η τεχνική είναι ακόμη σε στάδιο εξέλιξης παρόλα αυτά οι επιστήμονες δηλώνουν ενθουσιασμένοι με τα πρώτα αποτελέσματα αλλά και την “ακρίβεια” διάγνωσης των σκύλων.

Δείτε και το σχετικό ρεπορτάζ από το Associated Press:

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=u2DiLQV-Gw8

Σχετικά Άρθρα

Π.Κ.Σ ΑΠΟΣΤΟΛΗ SMS ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΣΚΥΛΟΥ – ΓΑΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ MICROCHIP

Ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα του ότι θα αποστέλει SMS στους ιδιοκτήτες ζώων για τη καταχώριση εκ μέρους του των Microchip Για αυτόν το λόγο ζητά την αναγραφή κινητού τηλεφώνου στα πιστοποιητικά...

Διαβάστε Περισσότερα

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΔΑΧΘΕΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΚΥΛΟ ΚΑΙ ΤΗ ΓΑΤΑ

Από το diagnovet.gr Ο ιστότοπος hooplaha.com δημιούργησε 2 πολύ όμορφα και σε ορισμένες στιγμές συγκινητικά βίντεο σχετικά με πράγματα και καταστάσεις που μπορεί να διδαχθεί ο άνθρωπος από τα αγαπημένα του κατοικίδια, σκύλο και γάτα. Δείτε τα 2 βίντεο παρακάτω:...

Διαβάστε Περισσότερα

Επηρεάζονται τα κατοικίδια από την Πανσέληνο;

Ένα συχνό ερώτημα που απευθύνουν οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων προς τους κτηνιάτρους είναι αν τα αγαπημένα τους κατοικίδια επηρεάζονται από τις διάφορες φάσεις του σεληνιακού κύκλου και ιδιαίτερα κατά την εμφάνιση της πανσελήνου. Το ερώτημα αυτό θέλησαν να απαντήσουν...

Διαβάστε Περισσότερα