ΣΧΕΣΗ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΖΩΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟ – ΑΠΟΨΗ

Πρόληψη - Φροντίδα

Άποψη της καλής συνεργασίας ιδιοκτήτη κατοικίδιου με τον κτηνίατρο:

             Οι παρακάτω απόψεις περιέχουν όλες τις ιδιαιτερότητες ενός αληθινά δύσκολου επαγγέλματος και αποβλέπουν  στην καλύτερη -κατά το δυνατόν- σχέση που θα πρέπει να έχουν μεταξύ τους αυτοί που -από κοινού- φροντίζουν ένα ή περισσότερα αγαπημένα πλάσματα.

 

– Όσο έμπειρος κι αν είναι ένας γιατρός, είναι αδύνατον να διαγνώσει μια παθολογική κατάσταση, αν δεν γνωρίζει τα συμπτώματα και το αληθινό ιστορικό. Τα ζώα δεν μπορούν να  περιγράψουν το πρόβλημά τους, ούτε το ιστορικό τους, όλα αυτά θα πρέπει να τα εξηγήσετε εσείς. Καλό είναι λοιπόν, να παρατηρείτε τα αγαπημένα σας ζώα, ώστε να διαπιστώνετε έγκαιρα τυχόν προβλήματα ή αλλαγές στη συμπεριφορά τους. Φροντίστε εκτός από εκείνο, να μεταφερθεί στο γιατρό και το πλήρες ιστορικό από εσάς τους ίδιους, έστω και τηλεφωνικά.
Κατανοείστε πως δεν μπορεί να υπάρξει διάγνωση μόνο με τη ¨θέα¨ του μικρού σας φίλου.
Θα χρειασθεί τουλάχιστον κλινική εξέταση, που θα πλαισιωθεί -με βάση τη δική σας περιγραφή και την κλινική εικόνα- πιθανόν και από περαιτέρω εξετάσεις. Η… κρυστάλλινη σφαίρα και το κληρονομικό χάρισμα ΔΕΝ ανήκουν στα εφόδια του κτηνιάτρου.

–  Για τον ίδιο ακριβώς λόγο, φροντίστε να είστε απόλυτα ειλικρινής με το γιατρό, ακόμη κι αν έχετε κάνει κάτι λάθος. Αν πάνω στην απελπισία σας, ψεκάσατε τον σκύλο με οικιακό εντομοκτόνο για να φύγουν τα τσιμπούρια, μπορεί να είναι λάθος, λύνει όμως όλο το μυστήριο της τρομερής δερματίτιδας που του ζητάτε να θεραπεύσει, πρέπει να το ξέρει. Ο πραγματικά καλός γιατρός, μπορεί (και πρέπει ίσως) κάποιες φορές να είναι αυστηρός, προκειμένου να αποφεύγονται λάθη που έχουν επίπτωση στην υγεία. Η ιατρική είναι πάνω απ΄ όλα λειτούργημα.

– Η αρμοδιότητα να τα συγκρατήσετε σταθερά πάνω στο εξεταστικό τραπέζι, είναι απόλυτα δικιά σας. Αν δε μπορεί να το φροντίσει αυτό ο ιδιοκτήτης, πόσο μάλλον ο κτηνίατρος που εξετάζει πολλά ζώα κάθε μέρα και τα χέρια του είναι τα εργαλεία της δουλειάς του. Μην σας κακοφαίνεται – είναι λογικό να τα προφυλάσσει. Λάβετε υπόψη ότι ΔΕΝ εργάζεται ως θηριοδαμαστής σε…τσίρκο.

– Η κτηνιατρική είναι μια επιστήμη απόλυτα αντίστοιχη με την ιατρική. Η μοναδική διαφορά είναι το αντικείμενο της, με “επιβάρυνση” για το κτηνίατρο, αφού δεν υπάρχει απευθείας επικοινωνία του ιατρού με τον ασθενή. Δεν υπάρχει βέβαια, περίπτωση να μην κάνετε τις εργαστηριακές εξετάσεις που θα ζητήσει ο παθολόγος σας – μην το κάνετε λοιπόν όταν το ζητάει ο κτηνίατρος!

– Οποιαδήποτε ασθένεια αντιμετωπίζεται πιο αποτελεσματικά στην αρχή της κι αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να ξεχνάτε ποτέ. Μην αφήνετε πολύτιμο χρόνο να περνά και μην προσπαθείτε να βρείτε οπωσδήποτε λύση… από το τηλέφωνο ή τον Dr Google.  Κάποιες φορές μπορεί και να δοθεί, αλλά επισκεφθείτε αμέσως τον κτηνίατρο αν σας το ζητήσει. Κερδίστε χρόνο, κόπο, αλλά και χρήματα.

– Μεταφέρετε στο ιατρείο τον σκύλο σας πάντοτε δεμένο με το λουρί του και τη γάτα σας μέσα στο ειδικό καλάθι. Έτσι, θα αποφύγετε κακοτοπιές με άλλους τετράποδους πελάτες που περιμένουν στον προθάλαμο. Επιπλέον θα βοηθήσετε τον κτηνίατρο να διατηρήσει τον χώρο του ιατρείου όπως θέλετε κι εσείς να τον βρίσκετε, καθαρό. 

 – Ο κτηνίατρος είναι γιατρός και αναγνωρίζει αυτό ακριβώς που βλέπει μπροστά του. Φυσικά μπορεί να σας πει σε ποια ράτσα ανήκει το ζώο σας, μην έχετε όμως την απαίτηση να σας επιβεβαιώσει την καθαροαιμία 7 προηγούμενων γενεών. Αυτό μπορεί να αποδειχθεί μόνον με το πιστοποιητικό καθαροαιμίας και δεν έχει καμία απολύτως σχέση με κλινική ιατρική.

– Όσο μεγάλη πείρα κι αν έχετε με τα ζώα, μην επιχειρείτε διαγνώσεις και ακόμα χειρότερα, θεραπείες. Οι ερασιτεχνικές προσεγγίσεις – θεραπείες,  βάζουν σε κίνδυνο την υγεία του ζώου σας και περιπλέκουν την κλινική εικόνα για τον κτηνίατρο.

– Η αληθινή αγάπη για τα ζώα είναι βασική προϋπόθεση για να μπορέσει κάποιος να εργαστεί ως κτηνίατρος. Το ιατρείο του είναι η εργασία του (όπως ακριβώς εργάζεστε κάπου κι εσείς) και είναι θεμιτό πως θα πρέπει και να αμείβεται. Στις σημερινές εποχές, κατανοεί τα οικονομικά προβλήματα, αλλά κατανοείστε και εσείς πως τα έξοδα διατήρησης ενός ιατρείου που μπορεί να προσφέρει αποτελεσματικές υπηρεσίες υγείας, είναι σημαντικά.

– Αν για οποιοδήποτε λόγο, αποφασίσετε να αλλάξετε κτηνίατρο, αποφύγετε να ζητήσετε την γνώμη του καινούργιου για τις πράξεις του προηγούμενου. Δεν θα σας απαντήσει – κι αυτό δεν είναι «συντεχνιακή» τακτική. Ονομάζεται δεοντολογία.

– Επιλέξετε εκείνον που σας εμπνέει εμπιστοσύνη και έχετε καλή επικοινωνία μαζί του.

– Καλό είναι να μη ζητάτε πολλές ετερόκλητες γνώμες για το πρόβλημα του ζώου σας, καθώς αν διαφέρουν μεταξύ τους, θα είστε εσείς εκείνος που θα πρέπει ν αποφασίσετε για τη «σωστή». Αυτό μάλλον πρόβλημα θα σας δημιουργήσει, παρά ουσιαστική λύση θα σας δώσει.

       Ζούμε όλοι μας τις μεγάλες δυσκολίες της σημερινής οικονομικής κρίσης. Τις βιώνουμε και τις κατανοούμε μαζί. Η κτηνιατρική χρειάζεται μέσα, είναι εξαιρετικά δύσκολο να ασκηθεί στο δρόμο. Εκεί μπορέι να προσφερθεί μόνο ένα είδος “περίθαλψης”, όπως γίνεται από τους πάρα πολλούς εθελοντές φιλόζωους. Συμμετέχουμε σαν γιατροί στις ομάδες εθελοντισμού από τη δικιά μας μεριά. Προσπαθούμε όσο μπορούμε όλοι μαζί για τη κοινή μας αγάπη, τα ζώα.

 

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΓΙΑ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΑ ΟΡΦΑΝΑ ΓΑΤΆΚΙΑ

ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΓΙΑ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΑ ΟΡΦΑΝΑ ΓΑΤΆΚΙΑ Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε πως να φροντίσετε νεογέννητα αδέσποτα γατάκια, την φροντίδα τους και τα συχνά προβλήματα που θα αντιμετωπίσετε. Δυστυχώς τα ορφανά γατάκια σε πολύ νεαρή ηλικία (λίγων ημερών) είναι πολύ ευαίσθητα με...

Διαβάστε Περισσότερα

ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΓΑΤΑΣ – ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ ΘΗΛΥΚΟΥ ΖΩΟΥ s11

Στειρωση γατας – ιδιαιτερότητες θηλυκού ζώου Η ιατρική άποψη μας για την στειρωση γατας, πηγάζει από την ιδιαιτερότητα των θηλυκών ζώων Η γάτες βρίσκονται σε οίστρο πολλές φορές κατά τη διάρκεια του έτους (πολυοιστρικά ζώα) και ενηβώνονται περίπου το 7ο ή 8ο μήνα της...

Διαβάστε Περισσότερα

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΔΟΝΤΙΩΝ ΓΑΤΑΣ a4

Καθαρισμος δοντιων γατας Για την Υγιεινή των δοντιών της γάτας: Καλό είναι να εκπαιδευτεί η γάτα από την ηλικία των 4 μηνών και μετά, στο βούρτσισμα των δοντιών με ειδικές βούρτσες και κτηνιατρική πάστα, ώστε να βραδύνουμε το διάστημα μεταξύ δύο επαγγελματικών...

Διαβάστε Περισσότερα