Επηρεάζονται τα κατοικίδια από την Πανσέληνο;

Νέα του χώρου μας

Ένα συχνό ερώτημα που απευθύνουν οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων προς τους κτηνιάτρους είναι αν τα αγαπημένα τους κατοικίδια επηρεάζονται από τις διάφορες φάσεις του σεληνιακού κύκλου και ιδιαίτερα κατά την εμφάνιση της πανσελήνου.

Το ερώτημα αυτό θέλησαν να απαντήσουν (πριν μερικά χρόνια)  επιστήμονες από την Κτηνιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Κολοράντο (ΗΠΑ) και άρχισαν να συλλέγουν στοιχεία και δεδομένα από την κτηνιατρική κλινική της σχολής.  Για την μελέτη χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από 11.940 σκύλους και γάτες που προσκομίστηκαν στην κλινική.

Οι επιστήμονες έκπληκτοι παρατήρησαν πως κατά την εμφάνιση της πανσελήνου (αλλά και λίγο πριν – λίγο μετά) υπήρχε αύξηση των επισκέψεων στην κλινική με περιστατικά άμεσης ανάγκης.

Τα πιο συχνά σε εμφάνιση περιστατικά ήταν : καρδιακά επεισόδια, επιληπτικές κρίσεις και διάφοροι σοβαροί ή όχι τραυματισμοί.

Η στατιστική ανάλυση των περιστατικών έδειξε μια αύξηση των περιστατικών στην κλινική (κατά την πανσέληνο) 28% για τους σκύλους και 23% για τις γάτες. Οι  επιστήμονες πάντως ομολογούν πως παρόλη την αύξηση των περιστατικών είναι δύσκολο να συσχετίσουν την κλινική σημασία των ευρημάτων.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, συνιστούν τους ιδιοκτήτες σκύλων και γατών να είναι είναι προσεκτικοί κατά τη φάση της πανσελήνου και πιο συγκεκριμένα να μην υποβάλλουν τα ζώα του σε διάφορες στρεσσογόνες καταστάσεις που ενδεχομένως να επιβαρύνει την ψυχοσύνθεσή τους εκείνες τις ημέρες.

Σχετικά Άρθρα

Π.Κ.Σ ΑΠΟΣΤΟΛΗ SMS ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΣΚΥΛΟΥ – ΓΑΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ MICROCHIP

Ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα του ότι θα αποστέλει SMS στους ιδιοκτήτες ζώων για τη καταχώριση εκ μέρους του των Microchip Για αυτόν το λόγο ζητά την αναγραφή κινητού τηλεφώνου στα πιστοποιητικά...

Διαβάστε Περισσότερα

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΔΑΧΘΕΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΚΥΛΟ ΚΑΙ ΤΗ ΓΑΤΑ

Από το diagnovet.gr Ο ιστότοπος hooplaha.com δημιούργησε 2 πολύ όμορφα και σε ορισμένες στιγμές συγκινητικά βίντεο σχετικά με πράγματα και καταστάσεις που μπορεί να διδαχθεί ο άνθρωπος από τα αγαπημένα του κατοικίδια, σκύλο και γάτα. Δείτε τα 2 βίντεο παρακάτω:...

Διαβάστε Περισσότερα

Σκύλοι εκπαιδεύονται για ανίχνευση…κοριών!

Έχουμε δει να εκπαιδεύονται σκύλοι για την ανίχνευση ναρκωτικών ουσιών, εκρηκτικών υλών, χημικών κ.α όμως ένας Αμερικάνος αποφάσισε να αρχίσει να εκπαιδεύει σκύλους για την ανίχνευση κοριών μιας και σε πολλές πολιτείες αποτελούν πραγματική μάστιγα. Τα ειδικά...

Διαβάστε Περισσότερα