ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΥΛΟΣ…ΜΙΚΡΟ ΠΑΙΔΙ; ΔΕΣΜΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΜΕ ΣΚΥΛΟ

Επιστημονικά νέα

vetdoc.gr dog human

vetdoc.gr dog human

Ως γνωστόν οι άνθρωποι έχουν μια έμφυτη τάση να δημιουργούν στενές σχέσεις με άλλους ανθρώπους.  Αυτή η φυσική συμπεριφορά βέβαια, δεν περιορίζεται μόνο στους ανθρώπους μιας και πολλά κατοικίδια ζώα παρουσιάζουν ανάλογη τάση.

Επιστήμονες από την Κτηνιατρική Σχολή της Βιέννης προσπάθησαν να μελετήσουν αυτές τις συμπεριφορές ένα βήμα παραπέρα και να διερευνήσουν το δεσμό μεταξύ σκύλων και ιδιοκτητών τους.

Τα πρώτα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά μιας και ο δεσμός αυτός εμφάνιζε εντυπωσιακές ομοιότητες με τη σχέση γονέα-παιδιού. H στενή σχέση ανθρώπων και σκύλων φτάνει τουλάχιστον 15.000 χρόνια πίσω με αποτέλεσμα με το πέρασμα των χρόνων οι άνθρωποι να προσδίδουν στα αγαπημένα κατοικίδια ολοένα και περισσότερα στοιχεία αλλά και σημαντικά μεγαλύτερο ρόλο στη ζωή τους.

“Η σημασία του ιδιοκτήτη για το σκύλο”

Μια πτυχή της σχέσης των σκύλων με τους ιδιοκτήτες είναι η ασφάλεια που νιώθει ο σκύλος σε καθημερινή βάση σχετικά με την επιβίωση του (secure base effect). Σύμφωνα με τους επιστήμονες το ίδιο συναίσθημα βιώνουν  και τα βρέφη στη σχέση με τους γονείς τους. Προκειμένου να εξετάσουν περαιτέρω αυτό το συναίσθημα των σκύλων οι ερευνητές προχώρησαν στο παρακάτω πείραμα. Χώρισαν τους ιδιοκτήτες σε 3 ομάδες προσδίδοντας κάποια χαρακτηριστικά σε κάθε ομάδα. Η πρώτη ομάδα ήταν η ομάδα των “απόντων ιδιοκτητών”, η δεύτερη ομάδα ήταν η ομάδα των “σιωπηλών ιδιοκτητών” και η τρίτη ομάδα αποτελούνταν από τους “εκδηλωτικούς ιδιοκτήτες” που ενθάρρυναν με κάθε τρόπο τους σκύλους τους.

Στη συνέχεια γινόταν κάποια διαδραστικά παιχνίδια που συμμετείχαν οι σκύλοι και οι οποίοι λάμβαναν κάποια ανταμοιβή (λιχουδιά) με την ολοκλήρωση αυτών. Τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά. Οι σκύλοι που  ενθαρρυνόταν από τους ιδιοκτήτες είχαν τα καλύτερα αποτελέσματα σε αντίθεση με του σκύλους από τις 2 πρώτες ομάδες και ιδιαίτερα από την ομάδα με τους απόντες ιδιοκτήτες  που δεν ήταν καθόλου πρόθυμοι να εκτελέσουν τα παιχνίδια.

“Όταν ο ιδιοκτήτης αντικαθίσταται”

Στη συνέχεια του πειράματος οι ερευνητές προσπάθησαν να αντικαταστήσουν τους απόντες ιδιοκτήτες με κάποιον ξένο προς τα σκυλιά. Παρότι τα άτομα αυτά ήταν ιδιαίτερα φιλικά και ενθάρρυναν ιδιαίτερα τους σκύλους, αυτοί δεν έδειξαν τον ίδιο ζήλο για την πραγματοποίηση των παιχνιδιών και συνέχιζαν να δείχνουν την ίδια αδιαφορία παρόλη την προσπάθεια από τους “αντικαταστάτες” ιδιοκτήτες. Μετά το πέρας πολλών πειραμάτων οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η παρουσία των ιδιοκτητών προσδίδει στους σκύλους ιδιαίτερη αυτοπεποίθηση αλλά και χαρά.

To αίσθημα  της ασφάλειας που νιώθουν οι σκύλοι κοντά στους ιδιοκτήτες (secure base effect) και που προσομοιάζεται με το αίσθημα που νιώθουν και τα βρέφη κάνει τους επιστήμονες να πιστεύουν πως υπάρχουν και άλλα κοινά στοιχειά που χρήζουν διερεύνησης και πως τα κατοικίδια έχουν αποκτήσει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά των ανθρώπων.

Αντιγραφή απο diagnovet.gr

Σχετικά Άρθρα

LIBRELA ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΟΝΟΥ ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΣΚΥΛΟΥ

Librela για αντιμετωπιση πονου σε οστεοαρθριτιδα σκυλου: Καινοτομο ενέσιμο σκεύασμα Librela για αντιμετωπιση πονου σε οστεοαρθριτιδα σκυλου Το Librela για αντιμετωπιση πονου σε οστεοαρθριτιδα σκυλου αλλάζει τη διαχείρηση του πονου στην οστεοαρθριτιδα του σκυλου....

Διαβάστε Περισσότερα

CYTOPOINT ΓΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΣΕ ΚΝΗΣΜΟ ΣΚΥΛΟΥ (ΦΑΓΟΥΡΑ)

Cytopoint ενέσιμο σκεύασμα για αντιμετωπιση στον κνησμο σκυλου (φαγουρα) Cytopoint καινοτόμο ενέσιμο σκεύασμα για αντιμετωπιση στον κνησμο σκυλου (φαγουρα) Προσφέρει μακράς διάρκειας έλεγχο στη φαγουρα σκυλου που οφείλεται στην ατοπική δερματίτιδα στους σκύλους. Είναι...

Διαβάστε Περισσότερα

Επιστήμονες αποκωδικοποιούν τις εκφράσεις του προσώπου στους σκύλους

Από diagnovet.gr Είναι παγκοσμίως γνωστό ότι ο σκύλος θεωρείται και ο «καλύτερος φίλος του ανθρώπου», αλλά φαίνεται ότι μόλις τα τελευταία χρόνια αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε τα αγαπημένα μας κατοικίδια.Μια νέα έρευνα από Ιάπωνες επιστήμονες – ειδικούς στη συμπεριφορά...

Διαβάστε Περισσότερα